Stiri mass-media

15 noiembrie 2012 – Întâlnirea creatorilor handmade la biblioteca & 16 noiembrie 2012 – Expozitie itineranta inedita la Muzeul „Valer Literat”

Nova TV Fagaras

Televiziunea Fagaras

14 noiembrie 2012 – Interviu Nova TV Fagaras

12 noiembrie 2012 – Comunicat de presă Buna Ziua Fagaras

Implementarea proiectului Club Handmade BMF, club de promovare a creatorilor handmade din Ţara Făgăraşului
Membrii clubului formulează idei şi concepte noi pentru menţinerea variabilei culturale, păstrează vie tradiţia dar şi modernitatea, prin prezenţa la întâlnirile bilunare ale membrilor clubului cu potenţiali utilizatori de bibliotecă, în cadrul cărora vor fi nominalizaţi drept creatori unici prin arta lor. Participarea membrilor este interactivă, bazată pe unitate, unicitate şi rafinament. Expoziţiile itinerante, demonstraţiile practice, târgurile şi evenimentele handmade, au un rol major în promovarea clubului Handmade BMF. Exponatele membrilor corespund elevatelor maniere stilistice. Idealul estetic, stilul estetic, spiritul de creaţie spre care au aspirat membrii clubului, vădesc formarea gustului estetic întemeiat pe însuşirea unui sistem de valori, pe conturarea unei sensibilităţi proprii.
Proiectul de implementare se derulează conform planului de lucru stabilit. În ziua de 15 noiembrie, la Biblioteca Municipală, începând cu orele 14,00 va avea loc întâlnirea cu membrii/ potenţialii membri pentru dezvoltarea tehnicilor de lucru şi schimb de experienţă. Se va prezenta Regulamentul Club Handmade BMF şi se vor oferi membrilor, ecusoane onorifice. Pe această cale a mediatizării, rugăm ca cei pasionaţi de arta lucrului de mână să participe la dezbaterile clubului. Activitatea noastră va fi postată pe reţeaua de socializare facebook şi pe blogul „Club handmade BMF”. În aceeaşi zi vom asista la demonstraţia practică : „Tehnici tradiţionale şi moderne de lucru manual cu mărgele” (Maria Costea). În acest context, cei care doresc să se afilieze grupului, vor fi înscrişi în Clubul Handmade BMF. Expoziţia itinerantă programată în ziua de 16 noiembrie va oferi comunităţii făgărăşene posibilitatea de a contempla gama diversă a exponatelor. Anterior evenimentului, vor fi distribuite materiale promoţionale. În data de 29 noiembrie este prevăzută demonstraţia practică: Realizarea de articole decorativ- simbolice croşetate cu rol estetic şi terapeutic” ( Elena Moglan).
Educaţia estetică este una dintre componentele educaţiei, condiţie sine qua non în formarea personalităţii. Organizarea celor cinci seminare de educaţie estetică pentru adolescenţi, cu participarea elevilor din instituţiile făgărăşene- Design vestimentar; Reciclarea şi designul interior; Ornamente croşetate şi limbajul lor simbolic; Crearea ornamentelor dantelei – efecte terapeutice; Estetica şi terapeutica bijuteriei- se axează pe următoarele obiective: formarea capacitaţii de a percepe, de a însuşi valorile estetice; dezvoltarea capacităţilor de a crea noi valori estetice; cultivarea aptitudinilor estetice creatoare; receptarea artistică personală, spontană, autentică; cunoaşterea principiilor educaţiei estetice (principiul educării estetice prin valori autentice, principiul perceperii profunde si creatoare a operelor de artă si a valorilor estetice, principiul perceperii unitare a conţinutului si formei, principiul înţelegerii si situării contextuale a fenomenului estetic).

Viorica Bica
Biblioteca Municipală Făgăraş

7 Noiembrie 2012. Handmade BMF isi deschide portile pentru noi membri. Star Fm Fagaras

Clubul de creatie al Bibliotecii isi deschide portile si pentru alti membri. In 15 noiembrie, incepand cu ora 14.00, Biblioteca Municipala va gazdui o intalnire cu membrii si potentialii membri ai Clubul Handmade BMF. La baza intalnirii vor sta demonstratiile practice ale lucrului manual cu margele. Aceasta tehnica de lucru ii apartine uneia dintre membrele Clubului, Maria Costea, care in cadrul intalnirii va face o demonstratie practica. In aceeasi zi, cei care doresc sa se afilieze grupului vor fi inscrisi si vor face parte din Clubul Handmade BMF.
A doua zi, in 16 noiembrie, lucrarile membrilor Clubului vor fi expuse in cadrul unei expozitii la Muzeul ,,Valeriu Literat”. Sunt piese unicat facute integral de mana, cum ar fi papusi traditionale sau jucarii crosetate.
La ambele evenimente vor lua parte si doi ofiteri de granturi IREX de la Bucuresti, respectiv Anca Rapeanu si Claudiu Aghinitei. Asta, pentru ca Biblioteca a castigat un grant de 5.300 lei, iar o parte din bani vor fi folositi tocmai pentru promovarea Clubului Handmade BMF.

6 Noiembrie 2012 . Biblioteca a primit 5.300 lei. Star Fm Fagaras

Biblioteca Municipala Fagaras a primit peste 5.000 de lei, gratie unui proiect intocmit de institutie si finantat in cadrul programului Biblionet. Banii vor fi utilizati atat pentru promovarea clubului Handmade BMF din care fac parte mai multe femei din Tara Fagarasului, cat si pentru achizitionarea unor echipamente necesare bibliotecii.
Bibliotecara Viorica Bica:
,,Biblioteca municipala Fagaras, castigatoare a concursului ,,Idei de 4000+lei” in cadrul programului Biblionet, va implementa pe parcursul a patru luni proiectul ,,Club Handmade BMF”, club de promovare a creatorilor handamde din Tara Fagarasului. Institutiei fagarasene i s-a acordat un subgrant in valoare de 5.391 lei. Biblioteca va utiliza fondurile pentru achizitionarea de: echipamente electronice si IT, o camera video digitala, un note-book, un USB internt stick, un sistem home-cinema, doua stick-uri de memorie si mobilier mobil, respectiv un panou de prezentare, doua mese de plastic pliabile, doua ansambluri vitrine cu pupitruri si suport si o vitrina verticala.”

Banii au intrat deja din data de 25 octomnbrie in contul Bibliotecii deschis la  Trezoreria Fagaras.

5 noiembrie 2012 – Comunicat de presă Buna Ziua Fagaras

Implementarea proiectului Club Handmade BMF, club de promovare a creatorilor handmade din Ţara Făgăraşului

Calendarul activităţilor pentru luna noiembrie se derulează cu minuţiozitate şi responsabilitate. Mediatizarea Clubului Handmade BMF continuă cu interviurile la TVF, Nova TV, comunicate de presă transmise săptămânal, reportajul BMF- « Biblioteca tradiţională-Biblioteca modernă », conform planului de lucru elaborat de reprezentanţii Bibliotecii Municipale. Expoziţiile itinerante, seminarele de educaţie estetică, participarea la târguri de toamna, atestă deja implicarea membrelor grupului în promovarea Handmade. Conturile deschise online pe Blogul HandmadeBMF-_ »Atelierul Simonei », « Papusi în costum popular », « Bijuterii handmade », « Croşeta magică », « Ildy Lasetă », « Tatiana’S Handmade Boutique », Simona Şofletea, Maria Costea, Grecu Petronela Daniela, conturează gama amplă a produselor handmade.
Accesaţi https://clubhandmadebmf.wordpress.com/despre/

http://ro-ro.facebook.com/pages/Club-Handmade-BMF/122190204555954

Obiectivele şi activităţile proiectului se constituie într-un prilej unic de a preyenta creaţiile unicat ale membrelor Clubului handmade, de a le le pune în valoare, oferind totodată oportunităţi de participare activă şi afirmare a talentelor într-un cadru artistic adecvat. Dezvoltarea aptitudinilor creatoare rezidă în receptarea estetică, capacitatea de a exprima, de a comunica trăirea estetică. Viabilitatea proiectului se corelează principiilor: educarea estetică prin valori autentice, perceperea creatoare a creaţiilor, proprii fenomenului estetic. Procesul educatiei estetice presupune înainte de toate, capacitatea de a reproduce valori estetice, de a distinge valorile estetice incontestabile de nonvalori.

Viorica Bica

Biblioteca Municipală Făgăraş

2 noiembrie 2012. „Traditie si modernitate la biblioteca” – interviu cu bibliotecara Viorica Bica, si creatoarea de costume populare Simona Ciuban 

29 octombrie 2012  – Comunicat de presa Buna Ziua Fagaras

Implementarea proiectului Club Handmade BMF, club de promovare a creatorilor handmade din Ţara Făgăraşului

Biblioteca Municipală Făgăraş câştigătoare a concursului „Idei de 4000+ lei”, organizat de IREX în cadrul programului Biblionet, va implementa, pe parcursul a patru luni, proiectul „Club Handmade BMF, club de promovare a creatorilor handmade din Ţara Făgăraşului”. Instituţiei făgărăşene i s-a acordat un subgrant în valoare de 5391 RON. Parteneri în derularea proiectului sunt: Primăria Făgăraş, instituţiile de învăţământ si de cultură din Făgăraş, Muzeul Valer Literat, Clubul Elevilor, Televiziunea Făgăraş, Bună Ziua Făgăraş, Nova TV, Radio Star FM Făgăraş, Casa Terra, Restaurant slow food, Mândra Chic-atelier de creaţie populară, reprezentat de Alina Zară, manager de proiect http://www.tarafagarasului.eu/. Activităţile bibliotecii sunt centrate pe modulele: promovarea clubului în media ( Radio Star FM, reportaj BMF, comunicate de presă, interviuri cu membrele clubului), organizarea a patru expoziţii cu produsele Clubului Handmade BMF, a patru demonstraţii practice organizate în bibliotecă de membrii Clubului Handmade BMF, dezvoltarea unui kit online pentru amatorii handmade – format dintr-un calendar actualizat al evenimentelor de profil şi un Ghid al Amatorului Handmade, produs al brandului Handmade BMF, educaţia estetică în rândul adolescenţilor („Spiritul creează din sine însuşi operele artelor frumoase” (Hegel, „Despre esteticul în artă”), organizarea a cinci seminare de educaţie estetică organizate în bibliotecă de membrii Clubului Handmade BMF), promovarea Clubului online (Pagina de Facebook a Clubului Handmade BMF, Blogul Clubului Handmade BMF).

Viorica Bica
Biblioteca Municipală Făgăraş

23 octombrie 2012 Comunicat de presa Buna Ziua Fagaras 

Implementarea proiectului Club Handmade BMF, club de promovare a creatorilor handmade din Ţara Făgăraşului

Consiliul Municipal Făgăraş, reprezentat legal de dl. Constantin Sorin Mănduc, Primar, şi Biblioteca Municipală Făgăraş, au iniţiat Acordul de parteneriat, Concursul „Idei de 4000+ lei”. Scopul acordului menţionat este de a crea şi sprijini parteneriatul între IREX Bucureşti şi Biblioteca Municipală Făgăraş în cadrul programului Biblionet, demarat de Irex, destinat implementării proiectului „Club handmade BMF, club de promovare a creatorilor handmade din Ţara Făgăraşului, câştigător al concursului „Idei de 4000+ lei”. Sub genericul „Tradiţie şi modernitate”, proiectul vizează: conservarea şi reevaluarea patrimoniului etnografic din Ţara Făgăraşului (specificul portului popular, creaţii ţărăneşti unicat); promovarea genului artistic decorativ cu diversificare stilistică: broderia; tehnici tradiţionale şi moderne de lucru manual cu mărgele; confecţionarea exponatelor din materiale reciclabile -„3R”, confecţionarea bijuteriilor cu valoare curativă, estetică şi de talisman a semipreţioaselor, combinate cu fire din argint tibetan, nonalergice, realizarea de articole decorativ- simbolice croşetate cu rol estetic şi terapeutic.
Proiectul este axat pe următoarele obiective: dezvoltarea nucleului de utilizatori ai serviciului de bibliotecă „Club Handmade BMF; întărirea brandului „Club Handmade BMF” prin promovarea online a „Clubului Handmade BMF”, organizarea a patru expoziţii cu produsele acestuia şi a patru sesiuni de demonstraţii practice până la finele proiectului; dezvoltarea unui kit online pentru amatori handmade, format dintr-un calendar actualizat al evenimentelor de profil şi un Ghid al Amatorului Handmade; organizarea a cinci seminare de educaţie estetică pentru adolescenţi.

22 Octombie 2012. Club Handmade BMF – un proiect tot mai ambitios pentru Biblioteca. Star FM Fagaras

Clubul de creatie al Bibliotecii Municipale numit ,,Club Handmade BMF” devine un proiect tot mai ambitios pentru institutie. Timp de patru luni de acum încolo acest club va fi mediatizat, va organiza expozitii itinerante, demonstratii practice si seminarii de educatie estetica. Toate acestea se vor realiza cu 1.500 de dolari, bani castigati de Biblioteca in urma unui concurs de granturi la care a participat, concurs care se numeste „Idei de 4000+ lei”. ,,Handmade BMF” este un club format din 12 membre la data 1 octombrie 2011, care lucreaza manual si expun diverse produse traditionale sau de decor. 
Proiectul Bibliotecii vizeaza: conservarea si reevaluarea patrimoniului etnografic din Tara Fagarasului; promovarea genului artistic decorativ cu diversificare stilistica; tehnici traditionale si moderne de lucru manual cu margele; confectionarea exponatelor din materiale reciclabile, spune bibliotecara Viorica Bica. Concret, este vorba de organizarea a patru expozitii cu produsele acestuia si a patru sesiuni de demonstratii practice pana la finele proiectului, precum si dezvoltarea unui kit online pentru amatori handmade.

Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.